ABN Employe Experience header

Samen werken
aan de ultieme Employee Experience

Behoefte:

ABN AMRO is een organisatie in transitie. Van een klassieke bankorganisatie naar een tech-georiënteerde financial. Een verandering voor de medewerkers en zeker ook een omslag in de personeelswerving. Dat ABN AMRO daarin flink aan de weg timmert is goed te zien aan bijvoorbeeld de AR escape room die zij hebben ontwikkeld: een virtuele (Augmented Reality) game waarin IT-talent een wereldwijde financiële ramp moet afwenden.

Dat is natuurlijk een mooie innovatie. Echter: werven is één, maar een betrokken, enthousiaste en daardoor loyale medewerker is twee. Daar komt de Employee Experience in beeld: het totaal van ervaringen die je als werknemer hebt bij ABN AMRO. In plaats van die op de ‘klassieke’ manier vanuit HR ‘uit te rollen’ draait ABN AMRO de rollen om: laat de medewerkers zelf actief meedenken. Het is immers hun eigen experience waar het om gaat.

Technique:

Vanuit die gedachte is InnerVoice aan de slag gegaan met het opzetten van de ABN AMRO medewerkerscommunity: een online, interactieve omgeving waar medewerkers vanuit het hele bedrijf meepraten en –denken. Product owners van ABN AMRO HR dragen onderwerpen aan zoals opleidingsmogelijkheden, mobiliteit en vitaliteit; de specialisten van MWM2 zetten zeer doelgerichte activiteiten (discussies, polls en opdrachten) op rondom die thema’s en modereren de discussies. En natuurlijk koppelt ABN AMRO de learnings weer terug aan de community. Deelnemers kunnen trouwens zelf ook onderwerpen aandragen die voor hen belangrijk zijn.

Zo gaan we verder dan alleen luisteren: de activiteiten leiden echt tot concrete verbeteringen vanuit de doelgroep.

Resultaten & inzichten:

ABN AMRO heeft medewerkers via de medewerkerscommunity bijvoorbeeld gevraagd hoe zij het nieuwe performance systeem 'Together & Better' ervaren. Dit levert direct inzicht op in hoe dat systeem in de praktijk wordt toegepast binnen verschillende afdelingen. Een ander belangrijk inzicht is dat er meer behoefte is aan uitleg over waarom de organisatie voor dit systeem heeft gekozen. Met deze informatie heeft ABN AMRO ‘Together & Better’ direct verder kunnen ontwikkelen en een gerichte interne campagne kunnen opzetten.

Felix Bartelomij, Head of People Development bij ABN AMRO: “Met deze community krijgen onze collega’s een stem en kunnen we profiteren van waardevolle feedback. Iedere dag weer. We kunnen de dialoog aan gaan met een grote groep mensen. Hierdoor verkrijgen we diepgaande inzichten in hun beleving en behoeften. We creëren de mogelijkheid om vragen en onderwerpen snel en gemakkelijk voor te leggen. Dit geeft ons direct input op ons beleid en op onze productontwikkeling. De Employee Experience van medewerkers wordt hiermee beïnvloed door medewerkers!"

Lees hier Felix’ blog op LinkedIn over dit onderwerp.

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer