Anne 1920 510

De rol van een vertrouwenspersoon binnen een organisatie

Iedereen heeft wel eens gehoord van een vertrouwenspersoon, maar wat houdt die rol nu eigenlijk in? In een exclusief interview met Anne, vertrouwenspersoon bij drie labels, tevens Managing Director bij InnerVoice, ontdekken wij de essentiële functie van een vertrouwenspersoon voor medewerkers én organisaties.

Wat doet een vertrouwenspersoon en wanneer kan je bij de vertrouwenspersoon terecht?
Een vertrouwenspersoon is iemand binnen een organisatie die de eerste opvang van medewerkers verzorgt die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben.
Anne legt uit: "Wanneer medewerkers geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie, discriminatie, seksuele intimidatie of integriteitsschendingen, bied ik als vertrouwenspersoon een veilige omgeving waar je als medewerker naar toe kan gaan. Alles wat wordt besproken met de vertrouwenspersoon, wordt vertrouwelijk behandeld. De vertrouwenspersoon is er om te helpen en te luisteren, en zal enkel handelen op uitdrukkelijk verzoek van de medewerker."


De waarde van een vertrouwenspersoon voor medewerkers
Anne legt uit waarom een vertrouwenspersoon zo belangrijk is voor medewerkers. "Uit veel onderzoek blijkt dat ongeveer één op de tien medewerkers zelf wel eens een onveilige werksituaties ervaart. Dat is een getal waar je wel van schrikt" In die onderzoeken zien we dat pesten en verbale intimidatie het meeste voorkomt op de werkvloer:”
Een vertrouwenspersoon biedt medewerkers niet alleen een luisterend oor, maar ondersteunt hen juist ook door advies te geven over een volgende stap. De vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld meehelpen een lastig gesprek voor te bereiden of zelfs bij dat gesprek aanwezig zijn als steun. Daarnaast is de vertrouwenspersoon als meldpunt voor situaties waarin grensoverschrijdend gedrag plaats vindt, ook de vinger aan de pols in een organisatie. Door de hoeveelheid en aard van de meldingen kan de vertrouwenspersoon proactief het management adviseren wat te doen als het gaat om het zorgen voor een veilige werkomgeving. Zo helpt de vertrouwenspersoon ook bij het ontwikkelen vaneen cultuur van samenwerking en veiligheid in de organisatie.

‘’Ik geloof dat wanneer medewerkers betrokken en gelukkig zijn, en kunnen werken in een veilige omgeving in een goede werksfeer, hun productiviteit aanzienlijk hoger zal zijn. Mensen zijn dan ook vaker bereid een extra stap te zetten. Dit zal uiteindelijk ten goede komen aan het bedrijf of de organisatie.’’

 

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer

Anne2

Anne Branger

Managing Director a.branger@inner-voice.com

Contact opnemen