InnerVoice tevreden

Betrokkenheid en bevlogenheid bij grote organisaties onder druk

Het afgelopen jaar is er op de werkvloer veel gebeurd. Hoewel we allemaal dezelfde pandemie doormaken zijn er duidelijke verschillen te zien in de impact die het heeft op organisaties. Dat blijkt uit het jaarlijkse belevingsonderzoek dat InnerVoice uitvoert onder werkenden in Nederland.

Dalende lijn bij grotere werkgevers

Waar we een flinke sprong zien in enthousiasme en betrokkenheid bij kleinere tot middelgrote organisaties is deze trend  afwezig bij grotere werkgevers. Bij die laatste groep is een daling te zien in tevredenheid over de werkgever. Daarbij is ook de energie waarmee de medewerkers in hun werk staan, de bevlogenheid,  gedaald bij die grotere organisaties.

Medewerkers MKB bevelen enthousiast aan

Het opvallendst is  het verschil in de geneigdheid om de eigen werkgever aan te bevelen, uitgedrukt in de Employee Net Promoter Score (ENPS). Deze score is hoog  bij de organisaties met 50 tot 100 werknemers (ENPS +23) en die met 100 tot 200 werknemers (ENPS +32). Bij deze groepen zijn ook flinke stijgingen te zien ten opzichte van vorig jaar. Grotere werkgevers (vanaf 500 medewerkers) blijven hier duidelijk bij achter (ENPS +6, hetzelfde als in 2020). Hoe ontstaan deze verschillen en wat kun je daar als organisatie mee doen?

Individuele behoeften en verhalen

Als iets duidelijk is geworden in de achterliggende periode is het dat elke medewerker een eigen verhaal heeft, een eigen context. Op het werk, maar zeker ook thuis. Die twee raken steeds meer verweven met het thuiswerken. We zagen dat grotere organisaties, de afgelopen periode veel meer vragenlijsten hebben uitgezet onder medewerkers (de corona pulse surveys). In kleinere organisaties is juist de directe dialoog vaker opgezocht. Blijkbaar hebben de vragenlijsten de echte behoeften van de medewerkers niet voldoende kunnen duiden. Het is belangrijk om de medewerkers zelf aan het woord te laten, hun ervaringen en verhalen te horen en benutten. Dat gaat verder dan de statistieken en trends die een vragenlijst oplevert.

De cijfers en de verhalen heb je allebei nodig. Daarvoor is het slim combineren van vragenlijsten en dialoog (met een online community) ideaal. InnerVoice merkt in ieder geval bij onze opdrachtgevers (juist vaak de grotere organisaties) dat dit werkt en hoeveel betrokkenheid en goede ideeën deze aanpak oplevert.

Echt luisteren naar jouw medewerkers is juist nu belangrijker dan ooit! Weet je niet hoe je moet beginnen? Neem dan contact met mij op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer

daan

Daan van Exel

Expert Medewerkeronderzoek d.vanexel@inner-voice.com

Contact opnemen