artikel 1

Waarom je eigen ideeën en expertise
niet toereikend zijn

De wereld van HR-technologie is drastisch veranderd door de pandemie, waardoor organisaties gedwongen werden hun manier van werken te heroverwegen. In deze tijd zijn vrijwel alle HR-organisaties druk bezig met het herstructureren van de werkplekinrichting en alles wat daarbij komt kijken: van het faciliteren van thuiswerkplekken en het verbeteren van de digitale infrastructuur tot het implementeren van privacyregelingen en het herzien van secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze uitdagingen vereisen echter meer dan alleen jouw eigen expertise en ideeën. Hier zijn enkele redenen waarom:


1. Diverse doelgroepen, gevarieerde behoeften
Als HR-afdeling streef je vaak naar één alomvattende oplossing die alle medewerkers kan bedienen. Maar de realiteit leert ons dat een "one-size-fits-all"-benadering niet altijd opgaat. In feite zijn er mogelijk honderden verschillende behoeften binnen je organisatie, en maatwerk is vaak de sleutel tot succes. Samenwerken met medewerkers bij het ontwikkelen van oplossingen biedt inzicht in obstakels en helpt bepalen waar maatwerk nodig is. Veel HR-organisaties met een medewerkerscommunity, zoals die aangeboden wordt door InnerVoice, ervaren dat dit leidt tot betere, op maat gemaakte HR-oplossingen.


2. Tijdig om feedback vragen
Onder de hoge druk waaronder veel HR-organisaties momenteel opereren, lijkt het misschien handig om niet voortdurend de mening van medewerkers te vragen om te voorkomen dat het een 'Poolse Landdag' wordt. Maar het tegendeel is waar. Het verkrijgen van waardevolle feedback van medewerkers tijdens de ontwikkelingsfase versnelt het proces juist. Een medewerkerscommunity biedt een platform waarop medewerkers snel en effectief waardevolle inzichten kunnen delen. Hierdoor kun je voorkomen dat je, na uitvoerige planning, moet teruggaan naar de tekentafel omdat blijkt dat er onvoldoende draagvlak is voor je oplossing, bijvoorbeeld na een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO).


3. Overtuigen met praktijkvoorbeelden
Zelfs wanneer jij en je collega's een uitstekende HR-oplossing hebben bedacht die in principe niet meer aangepast hoeft te worden, is het waardevol om naar de mening van medewerkers te luisteren. Ze kunnen aan de hand van praktijkvoorbeelden aantonen waarom ze jouw oplossing als effectief beschouwen. Deze praktijkvoorbeelden dienen als overtuigend bewijs bij het presenteren van je HR-plannen aan het management en de directie, en kunnen het draagvlak vergroten.

Tot slot: Luister naar de medewerkers. Het is essentieel om te begrijpen dat de ervaringen en perspectieven van medewerkers niet door anderen kunnen worden bedacht. Jouw interpretatie kan gekleurd zijn, en daarom is het van cruciaal belang om daadwerkelijk in gesprek te gaan met medewerkers. Er zijn talloze redenen om met medewerkers in gesprek te gaan, en we delen graag meer informatie en laten zien hoe een medewerkerscommunity eruit kan zien. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor meer informatie over het belang van medewerkersbetrokkenheid.

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer