hulp collegas web banner

Waarom je eigen ideeën en expertise
niet toereikend zijn

De pandemie heeft gezorgd voor een permanente verandering in onze manier van werken. Vrijwel iedere HR-organisatie is momenteel bezig om werk, en alles wat daarbij komt kijken, opnieuw in te richten. Thuiswerkplekken, de digitale infrastructuur, privacyregelingen, secundaire arbeidsvoorwaarden, het zijn enkele van de vele onderwerpen waar HR-professionals zich nu over buigen en oplossingen voor zoeken. Die oplossingen zul je echter samen met medewerkers moeten vinden. Je eigen expertise, ervaringen en ideeën zijn namelijk niet toereikend. En wel hierom:

  1. Je hebt niet één doelgroep, maar misschien wel honderden
    Als HR-afdeling bedenk je vaak een oplossing voor een probleem waarmee je alle medewerkers kunt bedienen. Maar de praktijk wijst uit dat een one-size-fits-all-oplossing niet overal werkt. je zult uiteindelijk altijd maatwerk moeten leveren omdat niet alle afdelingen en medewerkers gelijk zijn. Het is dan ook veel beter om samen met medewerkers oplossingen te bedenken. Zo ervaar je waar obstakels zijn en waar je wel en niet maatwerk moet leveren. (HR-)organisaties die bij InnerVoice een medewerkerscommunity hebben, ervaren dat zij met de input van medewerkers tot betere maatwerkoplossingen komen.

  2. Je kan beter om feedback vragen als je plannen nog niet zijn uitgerold
    Onder de grote druk waarin veel HR-organisaties nu werken lijkt het handig om niet continu om de meningen van medewerkers te vragen. Je wilt immers een Poolse Landdag voorkomen. Maar niets is minder waar. Je komt namelijk sneller tot effectieve oplossingen als je jouw ideeën tussentijds onder medewerkers toetst. Bij een medewerkerscommunity staan medewerkers paraat om razendsnel, waardevolle feedback te geven. Dit vertraagt het proces niet, maar versnelt het juist. Het voorkomt dat je weer terug moet naar de tekentafel als je alles hebt uitgewerkt en uit (bijvoorbeeld) een MTO blijkt dat er onvoldoende draagvlak voor je oplossing is.

  3. Praktijkvoorbeelden helpen je aan draagvlak bij het management
    Zelfs als je samen met jouw collega’s een uitstekende oplossing bedacht hebt waaraan je eigenlijk niets meer hoeft te veranderen, is het goed om te luisteren naar de mening van medewerkers. Zij zullen je namelijk aan de hand van praktijkvoorbeelden vertellen waarom ze jouw oplossing zo goed vinden. Deze praktijkvoorbeelden helpen je om bij jouw management en directie draagvlak te krijgen voor je oplossingen.


Tot slot: realiseer dat je de ervaring en beleving die een medewerker heeft niet voor hem of haar kunt bedenken. Ook jouw interpretatie is gekleurd, dus zal je toch echt met je medewerkers in gesprek moeten gaan. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om met medewerkers in gesprek te gaan. Wij vertellen je daar graag meer over en laten je ook graag zien hoe een medewerkerscommunity eruit ziet. Aarzel dan ook niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer

daan

Daan van Exel

Expert Medewerkeronderzoek d.vanexel@inner-voice.com

Contact opnemen